• Efikasniji rad zdravstvenih medijatorki

  •  
  • Asistent dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, Mišel Sen Lo, direktor UNICEF u Srbiji i Uve Fredhajm, generalni direktor kompanije Telenor, potpisali su danas ugovor o nastavku saradnje u okviru projekta „Povezivanje“. Cilj tog projekta jeste unapređenje zdravlja i kvaliteta života Roma u Srbiji radom zdravstvenih medijatorki.

   Ministarstvo zdravlja je 2008. godine pokrenulo projekat zdravstvenih medijatorki. UNICEF i Telenor su se priključili projektu „Povezivanje“ kako bi, organizovanjem dodatne obuke i obezbeđenjem kompjutera i mobilnih telefona, pomogli da se uspostavi sistem evidentiranja i praćenja zdravstvenog statusa romske dece i porodica, kao i  pružanja usluga u lokalnim zajednicama. 

   Nastavak partnerstva doprineće uspostavljanju bolje i efikasnije povezanosti između lokalnih zajednica, romske populacije, romskih zdravstvenih medijatorki i zdravstvenog sistema. Zahvaljujući projektu, prvi put u Srbiji imamo bazu podataka o Romima koju koriste državne institucije.

   Zdravstvene medijatorke su žene zaposlene pri domovima zdravlja i obučene da romskim porodicama ukazuju na mogućnost prevencije i lečenja bolesti, vakcinacije i ostvarivanja svih prava iz oblasti zdravstvene zaštite.

   U projekat je uključeno 75 romskih zdravstvenih medijatorki u 59 gradova i opština u Srbiji. Do sada su registrovale oko 140.000 Roma iz nehigijenskih naselja. Pomogle su da svako dete dobije svog izabranog pedijatra. Zaslužne su i za obezbeđivanje zdravstvenih knjižica i ličnih dokumenta za Rome, a zahvaljujući njihovom  radu, zabeležen je i porast upisa dece iz romskih naselja u školu.

    

   Uve Fredhajm, direktor Telenora

   Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji

   Vesana Knjeginjić, pomočnik ministra zdravlja

   Svetlana Ilić, medijatorka

  •  
  •  
  • Komentari

  •  
  •  
  •  
   • Telenor

    Telenor Srbija ( www.telenor.rs ) deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora, koji ima 160 miliona korisnika na 13 tržišta. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa početnim ulaganjem od 1,53 milijarde evra. Sa 3,2 miliona korisnika, Telenor Srbija pomaže ljudima da iskoriste sve prednosti savremenih komunikacija.  Ova kompanija ima 119 ...
   • Telenor

    Telenor Srbija (www.telenor.rs) deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora, koji ima 160 miliona korisnika na 13 tržišta. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa početnim ulaganjem od 1,53 milijarde evra. Sa 3,2 miliona korisnika, Telenor Srbija pomaže ljudima da iskoriste sve prednosti savremenih komunikacija.  Ova kompanija ima 119 prodavnica u 84 grada i oko 1.000 zaposlenih, dok Pametna mreža pokriva 80 odsto stanovništva. Širom sveta Telenor se zalaže za očuvanje životne sredine primenom strateških programa u kojima učestvuje i Telenor u Srbiji. Koncept društvene odgovornosti primenjuje se i kroz rad Telenor Fondacije, koja se bavi ulaganjem u kulturu i umetnost, obrazovanjem mladih i podrškom društveno-ugroženim grupama.

  •